Stan insulinooporności – wypadkowa stylu życia

Stan insulinooporności jest wypadkową stylu życia, jaki prowadzimy, zanieczyszczenia środowiska oraz zawrotnego aktualnie tempa życia ze zbyt dużym natężeniem czynników stresogennych. W stylu życia dieta przetworzona i brak ruchu wiedzie prym, choć są w tym zakresie pewne ,, ukryte ” i nie takie oczywiste fakty. Na przykład temat nawadniania. Najlepiej pić oczywiście wodę mineralną. Niestety… czytaj dalej »

Otyłość brzuszna… zagrożenie zdrowotne – audycja posłuchaj

Otyłość brzuszna potocznie nazywana “mięśniem piwnym” wbrew pozorom wcale do żartów nie skłania. Otyłość tego typu to nie tylko kwestia wyglądu, lecz bardzo poważny problem zdrowotny, ponieważ komórki tłuszczowe, które odkładają się na wysokości talii znacznie zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób. Tłuszcz zgromadzony w tej części ciała wpływa na zaburzenia przemiany materii, ma związek z… czytaj dalej »

Aktywność fizyczna…. droga do zdrowia

W ostatnich dniach postanowiłam przeprowadzić eksperyment. Zwiększyć aktywność fizyczną o każdą wolną chwilę i … obserwować zmiany jakie powstaną. Przeanalizowałam swój tryb dnia, pracy i swoje przyzwyczajenia. Okazuje się, że okazji do treningu jest wiele. Na przykład piszę tego posta siedząc na piłce do ćwiczeń zamiast na krześle lub kanapie. Można oglądać serial i wykonać… czytaj dalej »

Epigenetyka…. czyli jak oszukać genetyczne przeznaczenie

Czy wiedzieliście, że aktualny stan wiedzy epigenetycznej i mikrobiologicznej pozwala nam na leczenie / zmniejszenie skutków /uogólnionego stanu zapalnego organizmu? Przewlekłego, uogólnionego stanu zapalnego tarczycy, miażdżycy, astmy, zaburzeń zachowania – nadpobudliwości, zaburzeń depresyjnych i lękowych, niepłodności, przewlekłego zapalenia skóry, długotrwałej niedokrwistości i wreszcie niedoboru wit D3.To tylko niektóre chorobowe manifestacje uogólnionego stanu zapalnego organizmu. Jestem… czytaj dalej »

Przyjmujemy do 4 kg toksyn ! – audycja posłuchaj

Obliczono, że w latach 90. XX wieku z pożywieniem zjadaliśmy 2 kilogramy “chemii” rocznie. Szacuje się, że obecnie przy ogólnym zanieczyszczeniu środowiska, nosimy do 4 kilogramów  toksyn w tkance tłuszczowej na rok. Czym kierować się zatem w codziennym komponowaniu posiłków? Ważne, żeby często sięgać po warzywa i owoce surowe albo kiszone, które zawierają dużo błonnika,… czytaj dalej »

Każdy kęs ma znaczenie… czyli dokładne gryzienie pokarmu.

Sposób, w jaki gryziemy, czy powoli i dokładnie czy w pośpiechu, ma istotny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko na samopoczucie i obecność lub nie nadmiernych gazów jelitowych i wzdęć ale też i znacznie poważniejszych konsekwencji zdrowotnych. Sposób, w jaki gryziemy, czy powoli i dokładnie czy w pośpiechu, ma istotny wpływ na nasze zdrowie. Nie… czytaj dalej »

Probiotyki – kluczem do zdrowia

Od pewnego czasu obserwuję korzystne efekty terapii probiotycznych w różnych stanach chorobowych . Od zespołu jelita drażliwego, zmian skórnych, złagodzeniu objawów z sfery psychicznej po efekty odchudzania. Ostatnio czytałam badanie naukowe dotyczące efektów metabolitów mikrobioty czyli postbiotyków na mielinizację neuronów OUN czyli zwiększenie możliwości intelektualnych jednostki . Przewód pokarmowy człowieka, a w szczególności jelito grube,… czytaj dalej »

Insulinooporność – obserwacje

Chciałabym przekazać swoje dotychczasowe doświadczenie, obserwacje wyników swoich metod leczenia, wiedzę zdobytą podczas licznych rozmów z dietetykami, prelegentami konferencji dietetycznych , wreszcie czytanych masowo książek o tej tematyce – również kucharskich. Moim zdaniem insulinooporność a nie otyłość to przyszły ogromny problem globalny. Otyłość ma łatwiej korygowalne i lepiej poddające się modyfikacji przyczyny na które mamy… czytaj dalej »

O mnie

,,Właściwe żywienie człowieka jest gwarantem zachowania zdrowia, nie tylko fizycznego i psychicznego, ale również uniknięcia wielu chorób. Nasz styl życia a więc sposób odżywiania, podejmowana aktywność fizyczna, odporność psychiczna na stres w znaczący sposób determinuje to, w jakim zdrowiu przeżyjemy następne lata życia. Udowodniono, że właśnie styl życia ma  70 % wpływu na nasze zdrowie,… czytaj dalej »