header

O mnie

,,Właściwe żywienie człowieka jest gwarantem zachowania zdrowia, nie tylko fizycznego i psychicznego, ale również uniknięcia wielu chorób. Nasz styl życia a więc sposób odżywiania, podejmowana aktywność fizyczna, odporność psychiczna na stres w znaczący sposób determinuje to, w jakim zdrowiu przeżyjemy następne lata życia. Udowodniono, że właśnie styl życia ma  70 % wpływu na nasze zdrowie, nasze geny w  około 30 % . Sposób, w jaki się odżywiamy może uchronić nas przed chorobami cywilizacyjnymi lub może je wywołać. Wysoko węglowodanowa dieta doprowadza do metylacji grup aminowych w materiale genetycznym, zmieniając w ten sposób zapis informacji genetycznej-uaktywniając lub dezaktywując pewne geny, w tym onkologiczne.,,

To fragment napisanej przeze mnie pracy dyplomowej. Jestem specjalistą chorób wewnętrznych, diabetologii oraz dietetykiem klinicznym. Moją pasją jest dietoterapia i leczenie behawioralne oraz farmakologiczne stanów przedcukrzycowych, insulinooporności i cukrzycy.

Jestem współautorem prac naukowych z dziedziny kardiodiabetologii oraz ginekologii endokrynologicznej i onkologicznej, które pisałam już w trakcie studiów medycznych. Potwierdzeniem i rozwinięciem moich zainteresowań było zdobycie tytułu dietetyka. Uważam, że nasze zdrowie zaczyna się od tego, co zjadamy.

W medycynie chińskiej uważa się, ze to co zrobimy/ zjemy dziś zdeterminuje naszą przyszłość za 20 lat. Zapraszam na konsultacje dotyczące zdrowego stylu życia, stanów przedcukrzycowych, otyłości oraz cukrzycy.